Únor 2015

Stopem a Couchsurfingem po Skandinávii: 2) Stockholm

21. února 2015 v 9:52 | Lucie Podhorná |  Stopem a Couchsurfingem ze Stockholmu do Malmö
Přiletěly jsme s Hankou večer na letiště Skavsta u Stockholmu, kam létají nízkonákladové lety a které leží asi 100 km od Stockholmu. Byly jsme ve Švédsku! Všude švédština a Švédi, no absolutní eforie :) Jelikož Skansta leží blíže k Norrköpingu než Stockholmu, museli jsme chytit na letišti autobus Flygbussen za 300 SEK (lístky se kupují kartou v automatu u východu z letiště), který nás odvezl na hlavní nádraží, kde nás, už asi v 11 hodin večer, ochotně čekal couchsurfer, naložil do auta a odvezl k sobě do bytu. Tam jsme padly únavou.


Náš hostitel (bohužel už si nepamatuju jeho jméno) byl Turek a fascinující bylo, že všechno jedl s jogurtem. Ať jsme jedli smažená vajíčka či kuře s rýží, vždy sáhl do ledničky, vytáhl kýblík tureckého jogurtu a postavil ho s malou naběračkou na stůl. Měl ve Švédsku práci a disponoval autem, tak se o nás hezky staral i v tom směru, že nás ráno vždy zavedl do města, kam jsme chtěly a večer pro nás zase přijel. My si mezitím mohly běhat po Stockholmu a opájet se pocitem, že jsme konečně v tom vysněném Švédsku! Prolézaly jsme obchody a ochutnávaly skoro vše, na co jsme narazily, jako třeba tyto muffiny v obchodním centru, které nám vystačily na celý oběd.



A jakožto poctivé studentky skandinavistiky jsme samozřejmě zamířily i na památky. Stockholm je skvostné město postavené na ostrůvcích spojených mosty a v jeho vodách se mísí jezero Mälaren, třetí největší ve Švédsku a Baltské moře. Jedním z míst, která musíte vidět, je samozřejmě stará čtvrť, čili Gamla Stan. Je to ostrov a mimochodem jediné místo ve Stockholmu, kde se na vás budou mačkat turisti - všude jinde, stejně jako v celém Švédsku, máte pocit obrovského životního prostoru.


Součástí Gamla Stan je Královský palác, u kterého každý den probíhá velmi populární výměna stráží.



V Gamla Stan je i Švédská akademie, založená v 18. století králem Gustavem III., milujícím Francii. Jejím primárním účelem je starat se o jazyk a mapovat jeho vývoj. Vydává Svenska akademien ordlista (seznam slov) a Svenska akademien ordbok (slovník). Dostat se do Ordlista, to už je pro nějaké nové slovo velká čest - je tím oficiálně uznána jeho existence. Aktualizace vychází každých 5 let, poslední vyšla letos a dostala se tam slova jako např. hen - pohlavně neutrální zájmeno nebo cybersex.


Místo, které na vás volá ve Stockholmu ať se hnete kamkoliv, je Vasamuseet - muzeum s jedinou lodí na světě dochovanou ze 17. století. Postavili ji totiž málo stabilní a hned po vyplutí se převážila a potopila. V muzeu je skutečně celá, zachovalo se jí 95 % a ze střechy jí trčí stožár. :) Ten palác vlevo na následující fotce je Nordiska museet, zaměřující se na tradice a folklor. Tam musím příště.



Stockholm má nádhernou, svěží atmosféru. My jsme s Hankou měly zrovna štěstí na dobré počasí, ale i tak - historie a zároveň nejmodernější současnost na vás dýchá na každém kroku. Plus ta všudepřítomná voda. Ach. To musíte zažít. :)



Sladké švédské dobrůtky

13. února 2015 v 16:14 | Lucie Podhorná |  Severní glosy
Včera jsem se pustila do studia švédské kuchyně a zjistila jsem celkem zajímavé věci, jako např. že brambory se začaly šířeji používat až v 18. století, předtím jednoznačně vedl tuřín, že Švédi mají něco jako naše masem plněné bramborové knedlíky, které jí tak, že je na talíři rozkrojí, vydloubnou náplň, nahradí máslem a až potom sní nebo že se maso konzervovalo mimo jiné i naložením do směsi z vlastní krve a vody a zakopalo do země. Celou jednou velkou kapitolou švédské kuchyně jsou různé druhy chlebů z různých mouk a jejich směsí (hojně se používá i kvásek), námořnické pokrmy z ryb anebo, na což se v tomhle článku podíváme, jsou sladké dorty a buchty. Vezměme to od těch nejslavnějších.

KLADDKAKA

Aneb hříšně sladká a dobrá věc ze čtvrt kila cukru, trochy mouky a spousty kakaa, nedopečená tak, aby se vám lepila, táhla a rozplývala na jazýčku. Hříšně dobrou kladdkaku peče Děvče u plotny.


PRINCESSTÅRTA

Princeznin dort vymyšlený ve 40. letech, celý pokrytý zeleným marcipánem. Proč zeleným? To se kuchaři hádají dodnes.


KANELBULLAR

Ach, toho bych se mohla ujíst! Na každém rohu, na každé benzínce, rozkošní skořicoví šneci s perlovým cukrem, kteří se rozplývají na jazyku... Určitě znáte z IKEA, ale to je se skutečnými kanelbullar naprosto neporovnatelné.


LUSSEKATTER

Tzv. luciiny kočičky se pečou v prosinci ke svátku sv. Lucie a jsou ze šafránového těsta s hrozinkami.


SEMLOR

Mě osobně semly nezaujaly, přišly mi suché a nepraktické k jídlu, ale někomu můžou chutnat. Pečivo rozříznuté nad polovinou, naplněné marcipánem a šlehačkou. Jí se nejen ve Skandinávii, ale i ve Finsku a v Pobaltí.


SOCKERKAKA

Doslova "cukrový dort" je prakticky naše bábovka. Ingredience jsou mouka, vejce, tuk, prášek do pečiva a cukr. Může být okořeněný kardamonem (oblíbené koření), vanilkovým cukrem nebo citronovou šťávou.


TIGERKAKA

Když do těsta na sockerkaku přidáte kakao a zamícháte, vznikne vám tím tzv. tygří koláč - tigerkaka. :)


MJUK PEPPARKAKA

Mjuk znamená měkký a pepparkaka je perníček. Asi znáte z IKEA ty tvrdé perníčkové sušenky, tak to jsou pepparkakor (množné číslo). Ale mjuk pepparkaka je zákusek - měkký perník. Často se peče v bábovkové formě a ideální je s brusinkovou marmeládou (ta se dá dát ke všemu, stejně jako vanilkový krém).


SKÅNSK ÄPPELKAKA

Jablkový koláč ze Skåne (oblast jižního Švédska) je velmi tradičním zákuskem spojeným se dnem sv. Martina. Sestává z nastouhaných jablek (či jablkové "přesnídávky") a nadrobeného černého chleba, který je s cukrem, máslem a skořicí opražený na drobenku.


BIRKABULLE

Pečivo pochází z Helsinborgu (zase jižní Švédsko, takže úplný původ bude nejspíš v Dánsku), těsto je něco jako na kanelbulle, ale pečivo je navíc plněné marcipánem a posypané mákem.


MANDELMUSSLOR

Malé mandlové košíčky z marcipánu, cukru, mouky, másla a vajec, často plněné šlehačkou a marmeládou.


MANDELKUBB

Dezert z mouky, cukru, másla, vajec, kypřícího prášku a mandlového oleje, ozdobený perličkovým cukrem.


SPETTEKAKA

Sladkost pocházející ze Skåne nese dokonce zeměpisně chráněné označení v rámci EU. V těstě je mj. i bramborová mouka a vyrábí se pomalým navíjením těsta na formu, která se otáčí nad ohněm (asi trochu jako trdelník). Na rozdíl od trdelníku je však velmi křupavý a hned po upečení se balí, aby si křupavost zachoval. 1985 byl ve Sjöbo upečená rekordně největší spettekaka.


To je pro dnešek všechno. Švédských dezertů a zákustů jsou desítky a všechny jsou prostě moc mňam, když tam budete, tak ochutnávejte, ochutnávejte a ochutnávejte! :)